Vedligeholdelse med mørtel

Vedligeholdelse af facader

At vedligeholde sit hus er den største pligt, man påtager sig som husejer. At vælge at flytte i hus frem for lejlighed er ikke nemmere end at bo til leje, selvom idéen om at eje frem for at leje kan virke meget romantisk og vigtig. Der er masser af renovation og ansvar i forbindelse med at være husejer – og der er ikke andre end dig selv til at bære det ansvar, ikke nogen boligforening, som står for udgifterne og arbejdet i forbindelse med skader. Har man et hus, har man en husfacade, der er skrøbelig. Det danske vejr byder på frost, sol, vind og meget andet, der alt sammen slider på en facade. Der er ikke meget, man kan gøre for at helgardere sig – der findes jo ikke noget vidunderstof, der kan beskytte både imod solens varme stråler, vinterens sne og frost eller efterårets rusk og regn. Nej, man er nødt til hele tiden at våge over sit hus og den skrøbelige facade. For hvis der bliver fejl i facaden, kan uønskede problemer som fugt bevæge sig ind mod husets hjerte og leverum.

Som husejer bør du mindst et par gange om året gå din facade efter. Du kan tjekke husets facade ved at kigge efter mørke skjolder, der er tegn på fugt under overfladen, og revnede og hullede overflader, der kan være tegn på lidt af hvert.

Hvis der er revner i facaden, kan det være tegn på, at pudsen eller mørtlen mellem murstenene er blevet ødelagt af vind og vejr – og så snart der er huller og revner i mørtlen, er der en risiko for at fugt kan trænge ind til fundamentet og beskadige dette, samt skabe råd og farlig mug.

Hvis du finder nogle bekymrende skader på dit hus’ facade, bør du kontakte nogle professionelle indenfor vedligeholdelse af facader – fx erfarne murere og tømrere, der har set den slags før, eller folk, der beskæftiger sig målrettet med vedligeholdelse af husfacader. De kan gå det hele i gennem med professionelle øjne og se mere end vi andre kan – de kan se på fugtens omfang, om der er tegn på en vandrørsskade indefra eller om en tiltrængt opfriskning af facadens puds og mørtel. De kan også give et estimat på, hvad det vil koste at reparere på – og måske er det noget, du selv kan gøre, hvis du er lidt handy med en spand og et murebræt.

Når der er revner i fugerne

Hvis der er revner i fugerne – hvis fugen smuldrer og falder ud mellem murstenene, kan der være behov for professionel hjælp. Det er ikke nemt at reparere fuger mellem mursten, for hvis man kommer til at bruge den forkerte mørtel et sted, kan det få fatale omkostningerne for din facade. Er dit hus hvidkalket, skal du fx bruge en ren kalkcement, som ellers er sjældent brugt, fordi cementmørtel eller kalkcementmørtel kan ødelægge hele facaden og få det til at falde fra hinanden. Det er derfor vigtigt, at du får hjælp til at afgøre hvilken type mørtel, dit hus er fuget med, med mindre du ved, at der er brugt en KC 50/50/700 mørtel, som er den mest almindelige mørtel at bygge med. Men tag ingen chancer – selvom KC 50/50/700 er den mest brugte mørtel, kan dit hus være en undtagelse, især hvis det ikke er bygget i de nyere år, hvor mange huse bygges ud fra standardmål og materialer.

Revner i fugerne kan være meget skadeligt – en revne i en fuge lukker nemlig op for at vand kan trænge ind til alt det, der ligger gemt i muren, og forårsage vand- og fugtskader på huset, som kan være meget besværlige at slippe af med igen – i nogle tilfælde kan det være så fatalt, at en facade må bygges om, for at redde huset. Det er også netop derfor, at det er vigtigt, at du som husejer tjekker facaden på dit hus flere gange om året, for det tager ikke mange måneder for fugt at slippe i gennem en dårlig fuge og beskadige fx et træskelet inde i huset eller måske elektriske installationer. Fugt, der slipper ind i muren, kan også være med til at give frostsprængte vandrør inden i muren, hvilket er en kostbar ting at reparere på.

Så – inden du kaster dig i gang med et større murerprojekt, bør du overveje, om du virkelig er kvalificeret til at udføre jobbet, om du overhovedet er sikker på, hvilken type mørtel, der skal bruges, eller om du har brug for professionel hjælp til at foretage reparationen. Det kan være en rigtig sund og fornuftig investering at hyre professionelle, erfarne herrer, for facaden på dit hus er meget mere end bare et pænt ydre – det er en god, veludført facade, der holder huset varmt, tørt og fugt- og mugfrit. Så brug penge på at få det gjort rigtigt første gang i stedet for at risikere noget med en billig løsning.

Copyright © 2014 byggeri-info.dk | Samarbejde: Vores Nye Hus | Facebook | n1u