Mørtelfuger i ældre hus

Fuger i ældre hus

Hvis du ejer et ældre hus, så er det meget muligt, at fugerne på huset efterhånden trænger til en kærlig hånd. Fugerne er de lodrette og vandrette mellemrum mellem murstenene i et murstenshus. Dette mellemrum er oftest udfyldt med mørtel, der er et yderst holdbart materiale. Vejr og vind kan imidlertid slide meget på fugerne efterhånden som årene går, og så er der mange penge at spare ved at sørge for vedligeholdelse før muren tager skal.

Skal de vedligeholdes?

Det er meget forskelligt, hvornår mure skal vedligeholdes og alder er ikke altid den bedste ledetråd. Der findes eksempelvis huse i Danmark, der er mere end hundrede år gamle og hvor fugerne stadig er udemærkede. Samtidig findes der også bygninger, der kun er fyrre år gamle, og hvor fugerne er fuldstændig ødelagte. Faktisk var mørtlen, der blev bruget i tresserne og halvfjerdserne af en væsentligt ringere kvalitet end ellers, så fugerne i mange huse fra denne periode trænger voldsomt vil vedligeholdelse.

Heldigvis er det nemt at tjekke om dine fuger trænger til vedligeholdelse, og du kan selv gøre det. Du kan derfor spare en del penge i forhold til, hvis du skulle have en fagmand ud for at foretage en vurdering. Du skal blot skrabe i overfladen af fugerne og kontrollere mørtlens hårdhed – hvis den smuldre trænger den til at blive repareret, mens mørtel, som er helt hård er fin.

Den rigtige mørtel

Nøglen til at finde den rigtige mørtel til reparation til dit hus er ganske enkel. I bund og grund er valget basseret på et meget simpel princip om, at mørtlen til reparation skal være den samme slags, som der blev anvendt, da huset blev bygget. Her er det en rigtig god idé at søge rådgivning hos en erfaring hos en god murer, så der ikke bliver foretaget fejl, da valget af mørtel er ret vigtigt.

Hvis du vælger den forkerte mørtel, kan du i værste fald risikere at gøre mere skade end gavn, mens rådgivning ikke behøver være dyrt. Der er visse tommelfingeregel til at vurdere typen af mørtel, men hvis du ikke har håndværkserfaring, så anbefales rådgivning.

Endvidere skal du være forbedret på, at selve reparationsarbejdet er tidskrævende – især hvis det er alle fuger i huset, der skal ordnes. Mange vælger at hyre en mure til dette arbejde, men du kan også sagtens gøre det selv, hvis du er omhyggelig. Hjælp fra familie og gode venner kan dog være en god idé, så man ikke bliver træt af arbejdet.

To typer mørtel

Helt basalt findes der to typer af mørtel – hydraulisk kalkmørtel og kalk-cementmørtel. I alle nybyggede huse i dag anvendes der kalk-cementmørtel, der er klart mest holdbar. Dog blev hydraulisk kalkmørtel anvendt helt om til halvfjerdserne, og disse huse begynder ofte at trænge voldsomt til en kærlig hånd i dag. Du kan i visse tilfælde selv vurdere om dit hus har fuger af hydraulisk kalkmørtel.

I kalk-cementmørtel er der logisk nok cement i, men hydraulisk kalkmørtel er uden kalk. Dette kan ses på farven af fugerne. Jo mere grå fugerne er, des mere beton er der i. Det vil sige at fuger af hydraulisk kalkmørtel ofte er meget beige og nemme at genkende.

Det kan være fristende bare at ignorere de eksisterende fuger og vælge den mest almindelige mørtel, men du får ikke det bedste resultat, selvom mørtlen måske er bedre end den er oprindeligt blev brugt på huset. Problemet ved at vælge en kalk-cementmørtel til reparation af fuger i hydraulisk kalkmørtel er, at forskellen i hårdhed på mørtelen. Denne forskel kan få de reparerede fuger til at skalle af og dermed er arbejdet ikke til meget gavn.

Når du reparerer fuger, skal du være forberedt på, at der kan opstå farveforskelle i den gamle og nye mørtel, selvom du forsøger at efterligne den oprindelige mørtel. Dette ser ikke videre pænt ud, så man kan blande farve i mørtlen for at efterligne den oprindelige farve. Som med alle andre typer af håndværk er nøglen til et godt resultat imidlertid omhyggelighed – både når det gælder materialer og forberedelse. Det hjælper ikke noget, at resultatet ser godt ud, hvis det under overfladen ikke holder. Du kan som tidligere nævnt udføre meget af arbejdet selv, men rådgivning undervejs kan være en rigtig god idé og anbefales varmt. Det er trods alt meget billigere at betale for rådgivning end at skulle gøre alt arbejde om bagefter. Det eneste du derudover skal være opmærksom på, er at få ordentlig mørtel, der bedst findes hos en god forhandler, der også ofte kan give gode råd.

Copyright © 2014 byggeri-info.dk | Samarbejde: Vores Nye Hus | Facebook | n1u