Mørtel

Hvad er mørtel?

Mørtel bruges i mange forskellige byggerier med sten til at holde stenene sammen. I Danmark bruger vi mest mørtel i forbindelse med opførsel af murstenshuse, men i princippet kan mørtel bruges med et væld af forskellige sten. Mørtel er en blanding af sand, vand og et bindingsmateriale. Hvilket bindingsmateriale, der bruges, bestemmer hvilken type mørtel, der er tale om.

Mørtel er særdeles holdbart og kan holde i mange år, hvis arbejdet bliver udført korrekt. Derfor har mørtel også været et elsket materiale i rigtig mange år efterhånden. Hvis du selv står overfor et byggeprojekt, der kræver mørtel, eller overvejer at renovere, så kan du læse videre her på siden og lære mere om mørtel, dens egenskaber og hvordan du bedst anvender den.

Mørtels historie

Overraskende nok er mørtel ikke en ny opfindelse – tvært imod. Faktisk kan man ved pyramiderne i Ægypten iagtige, at der har været anvendt mørtel til byggeriet af de store gravsteder, der i dag er kendt som en af verdens syv vidundere og også det eneste af de syv vidundere, der stadig står stort set i sin oprindelige stand. Faktisk har den store Keopspyramide kun overfladiske skader på ydersiden.

Med andre ord blev den første mørtel anvendt af ægypterne omkring 4000 f.kr. De anvendt kalkstensmørtel, der altså har været i brug i mere end 6000 år og med gode resultater. Brugen af kalkstensmørtel bredte sig hurtig fra Ægypten og især i oldtidens Rom var det et essentielt byggemateriale i de store romerske huske, der ofte var mange etager høje. Dette stillede naturligvis høje krav til det bindingsmiddel, som skulle holde det hele sammen.

Senere hen udviklede romerne også cementmørtel, der er en blanding af cement, vand og sand. Her blev selve cementen fremstillet ved at blande kalk og ler, så man forlod altså ikke helt den viden og succes, som man havde fundet ved kalkstenmørtel. Cementmørtel nåede dog ikke til Danmark før det 1700-tallet og vandt ført for alvor popularitet i 1930’erne.

Mørtel i dag

Mørtel bruges som tidligere nævnt i de fleste byggerier i dag. Der findes et væld af forskellige mørtelsammensætninger, der hver især egner sig til specifikke byggerier. Det vil sige, at man ikke kan generalisere og sige, at én type mørtel er alle andre overlegen. Hvad passer perfekt til ét byggeri, kan være helt forkert til et andet.

Heldigvis findes der masser af veletablerede forhandlere af mørtel og andet byggemateriale, der gerne vejleder gør-det-selv folk, når der skal bygges. Hvis du selv står overfor et byggeprojekt, så kan det varmt anbefales at du søger vejledning hos en fagmand. Vælger du den forkerte mørtel, kan du nemlig gøre mere skade end gavn.

Hvis du får den rigtige mørtel, kan du imidlertid glæde dig over, at det er et byggemateriale, der er nemt og meget taknemligt arbejde med. Så længe mørtlen stadig er våd, kan arbejdet altid gøres om, hvis man skulle lave fejl.

Vedligehold

Når det gælder vedligehold af eksisterende byggeri eller fuger, er det særdeles vigtigt, at du finder den rigtige mørtel. Hvis du anvender den forkerte mørtel, gør du mere skade end gavn på de slidte fuger, så vær grundig, når du skaffer mørtel.

Heldigvis er det ikke så svært at finde mørtel til vedligehold af slidte fuger. Du skal bare være opmærksom på, at det er den samme mørtel, som allerede er blevet brugt i byggeriet. Dette skyldes blandt andet at forskellige mørtler har forskellige hårdhed, når de først stivner. Derfor vil man også først opdage, at der er sket fejl i renoveringen, når det er for sent.

Hvis du står overfor et kommende vedligehold i fugerne eller facaden på dit hus, kan du heldigvis finde flere gode råd og vejledninger her på siden. Her kan du også læse mere om, hvordan du selv kan vurdere skaderne på dine fuger og hvilken type reparation, der er påkrævet. Information er essentiel, når det gælder reparationer med mørtel, for det er sjældent mørtlen der er noget galt med nu til dags. Tvært imod er det sjusk og mangel på viden, der får mørtelen til at smuldre og revne før tid.

Hvad end du læser her om mørtel på grund af, at du skal reparere fuger eller bygge nyt, så ønsker vi dig i hvert fald held og lykke. Et sidste godt råd er dog at vælge en god forhandler, når du køber den tørre mørtel. Lad være med at anvende en gammel sæk, du finder bagerst i garagen. Gammel mørtel er ofte af dårlig kvalitet og ny mørtel koster på ingen måde en formue.

Copyright © 2014 byggeri-info.dk | Samarbejde: Vores Nye Hus | Facebook | n1u