Fliser

Beton er verdens mest anvendte byggemateriale. Nogle af verdens allerhøjeste og største bygninger er lavet i beton, mens det også bruges til eksempelvis at lave lange, høje broer.

Beton bruges dog også til mindre formål. Mange danske parcelhuse har en terrasse eller anden form for udendørsareal i sin have, der er lavet af, eller delvist lavet af, beton.

De solide betonfliser, som nogle terrasser består af, kan have en levetid på rigtigt mange år, ligesom det ikke er svært at vedligeholde betonfliserne gennem årene.

Når man lægger udendørsfliser, specielt i et land som Danmark, er disse ret udsatte i forhold til vind og vejr, hvor de i vinterperioden kan være dækket af sne og udsættes for kulde, mens de i sommeren udsættes for stegende varme og derefter masser af regn i efteråret. Netop på grund af betonflisernes hårdførhed vælger mange danskere at bruge betonfliser til sin terrasse, ligesom mange danskere også har diverse havefliser i sine haver eller forhaver til at skabe små gangarealer, stier eller lignende.

En yderligere grund til populariteten hos betonfliser, havefliser og øvrige udendørsfliser er, at betonmaterialet er meget alsidigt, og man kan forme og støbe fliserne, som man vil. Eksempelvis findes betonfliser i mange forskellige farver, hvilket kan være med til at gøre ens have mere dekorativ.

Som sagt kan man også støbe fliserne som man vil. Det mest traditionelle er at støbe fliserne kvadratisk eller som rektangler, hvorved man kan bruge dem som almindelige havefliser.

Derudover kan man også støbe betonen til at danne kantafgrænsning på ens terrasse eller til eksempelvis blomsterbede. Endvidere kan man også støbe trappetrin i beton, hvis ens terrasse er i højere niveau end selve grunden, vandrender; til afledning af vand, kantsten; som man kender det fra et fortov, fortovsfliser og meget andet.

Endvidere  kan beton og de forskellige flisearter, man kan lave af beton, opfylde mange opgaver og anvendes til mange formål. Haveflisernes simple former, som ofte er rektangler eller kvadrater, der eksempelvis kan måle 30 x 30 cm, 50 x 50 cm eller lignende, gør, at de er lette at arbejde med, og således er det let at bestille den korrekte mængde fliser hjem, hvis blot man har lavet en god planlægning for ens byggearbejde med nogle præcise og anvendelige udregninger og tegninger.

Havefliser og betonfliser er således meget populære i Danmark på grund af deres hårdførhed, lave pris og den lette anvendelighed, hvilket er med til at gøre beton til Danmarks mest anvendte byggemateriale.

Overfladen på fliser er modtagelig overfor alger, mos og flisepest. Derfor vil det være smart at begynde en forebyggende behandling allerede første år der er lagt nye fliser i haven. En algebehandling trækker ind i fliserne og modvirker fremkomsten af flispest, alger og mos.

Copyright © 2014 byggeri-info.dk | Samarbejde: Vores Nye Hus | Facebook | n1u